Renato Nicolodi – Aedicula

Opdrachtgevers - Frank Becker, Thomas Daemen, Siegfried Slangen, Gerty Schols en Bart Schovaerts
Bemiddelaar - Astrid Goubert
Partners - Erfgoedsite Abdij van Park
Stad Leuven
Platform Kunst in Opdracht
Abdij van Park, Leuven , 2023

Voor de stilteplek op de site van Abdij van Park stelt kunstenaar Renato Nicolodi zijn definitief ontwerp Aedicula voor. Met dit kunstwerk creëert Nicolodi een (stilte)plek die een zo’n breed mogelijke groep Leuvenaars wil aansporen om zowel in groep samen te komen, te rouwen, te herdenken en stil te staan, als individueel rust en meditatie op te zoeken.

Aedicula, de titel van het kunstwerk, betekent letterlijk nis. Dit refereert niet alleen aan de beeldtaal van het ontwerp. Een nis is ook een belangrijk architecturaal element binnen verschillende religieuze tradities. In een moskee kent men de ‘mihrad’ of ‘gebedsnis’, die de gebedsrichting aangeeft. In een kerk spelen nissen een wezenlijke functie binnen traditie van verering, herdenking. Ze worden vaak met beelden van heilige gevuld. In vroegchristelijke traditie plaatsten men er in sommige gevallen zelfs de urne van een overledene. Ook in de kerk van de Abdij van Park zijn ze veelvoudig terug te vinden. Met zijn ontwerp haalt Nicolodi de nis uit zijn religieuze context. Hij verandert het in een universele plek die de bezoeker uitnodigt stil te staan, te herdenken. Versterkt door de kenmerkende bouwstijl – een nis beschermt, onthult – laat het kunstwerk toe stilte op te zoeken en te ervaren, samen of alleen.

Het ontwerp van Nicolodi bestaat in totaal uit zestien afzonderlijke nismodules, ingestalleerd per units van vier. Elke module is betreedbaar. Bezoekers kunnen gaan zitten, indien gewenst zelfs rechtopstaan. De inrichting laat toe dat bezoekers zowel individueel als met meerdere rust en stilstand kunnen opzoeken. De afstand tussen de verschillende modules is evenzeer van belang. Nicolodi nodigt de toeschouwer tussen de verschillende onderdelen te lopen. Op deze manieren – betreden en rondgaan - creëert hij een fysieke ervaring die bezoeker toelaat in zijn mentale ruimte te dwalen.

De installatie van de modules is doordacht. Hoewel enkel zichtbaar vanuit de lucht, is het kunstwerk het negatief van het logo van de Abdij van Park, zoals dat op de gevel en vloer van de kerk en de vloer van de eetzaal is terug te vinden. Door de inrichting creeërt Nicolodi een specifieke zichtlijn op de Abdij en de kerk, die zo een tweede visuele verbinding, naast beeldtaal van de nis, tot stand brengt.

Dit kunstwerk is het resultaat van een participatief traject met enkele Leuvenaars in september 2021, onder begeleiding van de Nieuwe opdrachtgevers, opgestart. Verder zorgen de Erfgoedsite Abdij van Park en de afdeling groenbeheer van de Stad Leuven, verantwoordelijke voor het groendomein rondom de site, voor de optimale integratie van het kunstwerk in het domein.